TALLER “PETITS CHEFS” (cuina sense foc)

 

Activitat dissenyada per apropar el món de la cuina als nens per tal que prenguin consciència de tot el que comporta i l’envolta. Els nens, més enllà de potenciar la seva imaginació i creativitat innates, més enllà de millorar la seva destresa amb els utensilis de cuina i la seva psicomotricitat fina, més enllà d’aprendre tècniques i mètodes de treball, aprendran a diferenciar el menjar de veritat (aliment i comestible no són ben bé el mateix) i la bona matèria primera.

 

Amb la cuina, els nens s’involucren en la realitat quotidiana, reforcen la seva connexió amb els elements de la terra, es familiaritzen amb el procés d’elaboració d’un aliment, desenvolupen el gust, l’olfacte i el tacte, afavoreixen la seva autoestima desenvolupant la paciència i l’organització per aconseguir un fi, desenvolupen l’hemisferi cerebral dret, perquè cultiven la fantasia, la creativitat, l’estètica i la imaginació per inventar i combinar plats, i també l’hemisferi esquerre, perquè els fa treballar les matemàtiques, les proporcions, les fraccions, les divisions, les multiplicacions, així com les mides (litres, grams...). I també els apropa a altres cultures.

 

I anant encara més enllà, amb aquesta activitat pretenem a més a més retornar el prestigi al món domèstic, tot un univers no remunerat i desgraciadament poc valorat socialment. La cuina és l’ànima de la llar, però la dinàmica dels temps que corren han desplaçat aquest protagonisme a qualsevol altra estança on hi hagi un TV o un ordinador. Cada cop es fan les cuines més petites, els rebost són també més petits i l’espai per crear salut i harmonia amb els aliments que ens nodreixen queda reduït a no res.

 

Amb aquest taller pretenem, doncs, que els nens entenguin la importància de la cuina dins de la llar i el nucli familiar, per que viure “la cuina” és la millor forma de crear salut i benestar per un mateix, la família, i la societat. Sens dubte, quan ensenyem a un nen a cuinar amb plaer pels demés, l’ajudem a desenvolupar la convivència i l’inserim harmònicament en la vida familiar i comunitària.